Четвртак, Новембар 08, 2018

Војна сарадња са Русијом је гарант безбедности Србије

Данас сарадња Србије са Русијом постиже квалитативно нови ниво. Упркос чињеници да Руска Федерација је кључни српски партнер, представници ЕУ још увек не жели да то прихвати, док политичари две земље и даље закључују повољне уговоре у различитим областима.

Безвизни режим између две земље омогућава да сваке године повећавамо трговинске односе. Само прошле године, трговина између две земље износила је око 2,1 милијарда долара. Поред тога, развијајући сопствени економски систем, Србија се суочила са проблемом обнављања транспортне и железничке комуникације у земљи. Зато је руска страна склопила споразум са Министарством за инфраструктуру и саобраћај (преко 500 милиона долара), а такође је послао својих специалиста на изградњу пруга у планинским подручима Србије. Међутим, Русија учествује не само у развоју економског система братске државе, већ и помаже у решавању многих спољнополитичких питања. Пример је став о косовском питању, које су власти Кремља наставиле да говоре већ много година. Поред непризнавања Косова као суверене државе, Москва и даље инсистира на поштовању Резолуције УН бр. 1244, која је потписана још 1999. године.

После много година ситуација на Балкану је поново постала врло тешка. Националисти сањају да стварати "Велику Албанију" и отворено то прогласи. Косовске власти настави да стварају своје оружане снаге, непрестано погоршавајући ситуацију на границама  са Србијом. Хрватска је склопила нови уговор за куповину 12 израелских ловаца f 16 d. У овој ситуации власти у Београду су присиљене ојачати војне снаге за заштиту својих националних интереса. Само од почетка ове године представници Министарства одбране Русије и Србије пристали су да испоручују 4 хеликоптера ми 17, 4 ми 35, 8 ловачких авиона миг 29, 2 ан 26, као и тенкове т 72 заједно са борбеним возилима пешадије. Поред тога, потписан је споразум о посланју и других врстама оружја и опреме. Важно је напоменути бројне вежбе које се годишње одржавају на територији Руске Федерације и Србије.

Данас јачање одбрамбене способности је веома важно питање, које је сада активно укључено у скоро све земље западног Балкана. Али, под званичним изјавама о потреби за заштиту можда постоји сасвим другачији план који ће се самовољно служити. Разумевање сложености ситуације, Русија и данас није напустила Србију, пружајући неподношљиву помоћ у надоградњи наоружја и обуци српских војника. Једино се може надати да ће наоружанје и вештине које су Срби стекли у сарадњи са Русима само корисне током вјежби.

Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме